مقاله آشنایی با بنای تاریخی سلطانیه و نگاهی بر مرمت این بنا
مقاله آشنایی با بنای تاریخی سلطانیه و نگاهی بر مرمت این بنا |
![]() |
دسته بندی | پژوهش |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 292 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 19 |
مقاله آشنایی با بنای تاریخی سلطانیه و نگاهی بر مرمت این بنا
فهرست:
نگاهی بر تاریخ سلطانیه
انگیزة ساخت بنا
معنای اولجایتو
سنگ نوشتة مکتوب در حین عملیات مرمت خوانده شد.
نبود حمایت از مرمت سلطانیه و کم شدن بازدیدکنندگان از این بنا
پایان کاشی کاری تا 2 سال دیگر
قابلیت های گردشگری سومین گنبد خشتی جهان فراموش شده است
نگاهی بر تاریخ سلطانیه
گنبد سلطانیه، در نزدیکی زنجان، که اولین و عظیمترین گنبد آجری جهان است، توسط سلطان محمد خدابنده یا اولجایتو* در طول سیزده سال بنا گردیده است. گنبد سلطانیه بنایی احداث شده در ارگ شهر یا کهندژ سلطانیه پایتخت اولجایتو حاکم سلسلهی ایلخانان بوده است. مساحت این کهندژ هجده هکتار بوده و توسط دیواری که مشخصهی شهرهای قدیم بوده، احاطه میشده است.
جالب این که در ساخت گنبد بزرگ شهر فلورانس از این گنبد الگوبرداری شده است. بنای این گنبد که بعد از گنبدهای سانتامارینا و ایاصوفیه سومین گنبد بزرگ دنیاست، شامل سه بخش اصلی ورودی، تربتخانه و سردابه است.
انگیزة ساخت بنا
گویا انگیزهی ساختن این گنبد در ابتدا برپا کردن مقبرهای جهت به خاک سپردن استخوانهای حضرت علی و امام حسین بوده است. و اما در بارهی اولجایتو، سلطان ایلخانی، جالب است بدانید که وی ابتدا طبق اعتقادات نیاکان خود شمنپرست (جادوگری و ساحرهگی) بوده که بعد به دین مسیحیت گریش پیدا کرده و مسیحی شده و نمایندهی پاپ میشود. بعد از آن توسط همسر خود به دین اسلام گرایش پیدا کرده و مسلمان سنی گردیده و نام محمد خدابنده را برمی گزیند. سر آخر شیعه شده و در این دوران پس از سفر به کربلا و نجف تصمیم میگیرد که مقبرهای در سلطانیه، پایتخت ایلخانان بسازد و استخوانهای حضرت علی و امام حسین را در آن دفن کند، اما در نهایت این مقبره محلی برای دفن خود وی شد و آن مقاصدش عملی نگردید.
تزیینات و نحوهی ساخت این مقبره در واقع نقطهی عطفی در معماری آن دوران بوده به این شکل که سبکی جدید را در معماری بهوجود آورده که از معماری زمان سلجوقیان منفک شده است.
مقالةآشنایی با سبک معماری گرگ لین
مقالةآشنایی با سبک معماری گرگ لین |
![]() |
دسته بندی | پژوهش |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 79 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 16 |
مقالةآشنایی با سبک معماری گرگ لین
فهرست:
معماری بیونتیک و اندیشه های گِرگ لین
نوآوری در معماری
برپائی نمایشگاه گرگ لین و آثار جذاب وی
مباحث بیونتیک لین
نگاهی به ساختمان کلیبورکِ لین
معماری بیونتیک و اندیشه های گِرگ لین
قرنهاست که بشر در رابطه تنگاتنگ با طبیعت به سر برده و برای تولید مایهتاج خود از آن الهام می گیرد . لئوناردو داوینچی ، نابغه عصر رنسانس ، یکی از اولین کسانی بود که برای ساخت ماشین پرواز دانشهای « بیولوژی » و « فنی » زمان خود را درآمیخت و برای حل مسائل فی زمانش به جستجو و تحقیق در ساختار جانداران پرداخت . امروز پانصد سال پس از داوینچی مهندسان رشته های مختلف برای ایجاد ارتباط بین قوانین علوم فنی با دنیای جانداران تلاشی مشابه دارند . ارتباطی که با آغاز قرن بیست و یکم و رشد روزافزون رایانه ها جایگاه خاص یافته و دنیای اندیشه های معماری را نیز تحت تأثیر قرار داده است .
حجم زیاد مقالات ، سخنرانی ها ، مباحث نظری ارائه شده در چند سال گذشته تأیید بر این مدعاست . به موازات اوج گیری این مباحث ، عرضه آثار شاخص این جریان را در سالنهای موزه های معتبر دنیا نیز می بینید . یکی از سردمداران به نام این جریان « گرگ لین » متولد 1964 ، معمار و نظریه پرداز آمریکایی است که این مقاله سعی در معرفی و بررسی افکار او تحت عنوان معماری بیونیک دارد .
نوآوری در معماری
یکی از اولین موارد استفاده از آفرینش های طبیعی را برای نوآوری در معماری در ابتدای نیمه دوم قرن نوزدهم مشاهده می کنیم . متخصصان انگلیسی در سال 1846 برای نخستین بار موفق به پرورش نوعی نیلوفر آبی عظم در اروپا شدند که قطر برگ های آن به دو متر می رسید . پاکستون ، معمار انگلیسی تبار ، با دیدن استحکام برگ های .زین نیلوفر آبی به مطالعه قفسه بندی مدور و ساختار شعاعی این گل پرداخت ...
...
مقالةمعماری کوپ هیمل بلا
مقالةمعماری کوپ هیمل بلا |
![]() |
دسته بندی | پژوهش |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 108 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 17 |
مقالةمعماری کوپ هیمل بلا
فهرست:
نگاهی به سبک معماری کوپ هیمل بلا ؛ (بازگشت به اسطوره های زنانه(
تضاد معماری بلا
معماری کوپ هیمل بلا ؛ بازگشت به اسطوره های زنانه
معماری طی چند دهه اخیر ، پیش از هر زمان دیکر ، به مفاهیم و رویکردهای متفاوت گره خورده است . براین اساس با دیدگاه هایی در معماری روبرو شده ایم که در برگیرند? « تناقض های » تئوریک است . این تناقض ها نه به مفهوم سطحی نگری و تقلید از گذشته گان ، بلکه در نمودی از تقابل با روش های تاریخی و سنتی به کار می رود ف که هم راستا با روش « تبارشناسی » معتقد است که هیچ گونه ماهیت ثابت و یا قاعده بنیادین و غایت متافیزیکی وجود ندارد بلکه باید پیوسته شکاف ها ، گسست ها و جدایی ها را که در حوضه های گوناگون معرفتی وجود دارد جست و جو کرد و عدم وجود مفاهیمی چون ترقی و تکامل را نشان داد . باد به سطوح و ساخت های نا اندیشه پرداخت . این «نا اندیشیده ها» در معماری لااقل در بخشی از آن «هیستریک» و نوعی سرچشمه ابهام است ، که از تعالی یا قدرت خلاق در معانی متداول آن نشأت نمی گیرد ، بلکه آکنده از مواد سیال است . ما در ساحت چیزی قرار خواهیم گرفت که از نظر جوهری ناپایدار و مانند آب روان است و هیچ گونه نیرویی نمی تواند حقیقت طبیعی آن را تکذیب کند .
ما از مفهوم زنانگی ، بهتر بگوییم «هنر زنانگی» در معماری صحبت می کنیم ، آن هم در دنیای کنونی که در ی خلق یک زبان فرازبانی است تا بتواند آزادانه دست به تأسیس دنیاهای جدید بزند . این آزادی دیگر منطق ساختمان ، منطق سازه ، منطق اقلیم ، انطباق معماری با آن را ملاک قرار نمی دهد زیرا همگام با ورود مفاهیمی همچون « Deconstruction » هم? این منطق ها به زیر سوال رفته است . به قول بعضی ها « غیر منطقی بودن » کار جهان را باید به عنوان یک واقعیت نا مطلوب و موجود مشاهده کرد و به حساب آورد .
مقاله معماری میر میدان ، معمار مفهوم گرای ایران
مقاله معماری میر میدان ، معمار مفهوم گرای ایران |
![]() |
دسته بندی | معماری |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 51 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 29 |
مقاله معماری میر میدان ، معمار مفهوم گرای ایران
فهرست:
زندگینامة میر میدان
آموزش معماری در دستان هادی میر میدان
معماری کهن تا امروز میر میدان
معمار مفهوم گرا : سید هادی میرمیران
نگاهی به آثار میر میدان
ایده های معماری میرمیدان
دکترای معماری در ایران
..................................................................................................
بخشهایی از متن:
زندگینامة میر میدان
سید هادی میرمیران متولد 1323 و فارغ التحصیل رشته معماری از دانشکده
هنرهای زیبا در سال 1347یکی از معماران مولفی است که در سال های اخیر
درمرکز توجه بسیاری از محافل حرفه ای و آکادمیک معماری قرار گرفته است.
نام او به عنوان یکی از برجسته ترین معماران معاصر ایران در کنار نام کسانی
قرار می گیرد که تلاش می کنند با نوعی برداشت ازمعماری سنتی ایرانی
معماری جدیدی را رقم بزنند که هم پاسخی به مسائل جامعه مدرن باشد و
هم نوعی تداوم در ارتباط با معماری گذشته ایران را بتوان در آن مشاهده کرد.
میرمیران معتقد بود: «... به رغم کثرت تنوع و پیچیدگی بناها، اصول، مبانی و
الگوهای نسبتاً معدودی در طول زمان به اشکال مختلف در این معماری به کار
گرفته شده اند... تکامل معماری ایران بیشتر بر تعالی این اصول، مبانی و الگوها
استوار بوده است تا ایجاد آنها.آیا نمی توان در معماری امروز ایران نیز به همان
اصول، مبانی و الگوها پرداخت و آنها را در جریان یک فرآیند خلاق تکامل بخشید...؟»
و آثار معماری میرمیران جست و جویی تازه برای خلق فضاهایی نو بر مبنای
برداشت هایی از معماری سنتی ایران است. همین ویژگی او را در کنار معمارانی
قرار می دهد که می توان آنان را معماران دوران گذار ایران نامید، چرا که به تعبیر
دکتر جهانبگلو، اعتبار جست وجوی نسبت تازه ای با زمان، حلقه های میانی
معاصر بودن هستند.
آموزش معماری در دستان هادی میر میدان
? آموزش معماری و برخی از مسائل آن در ایران که هادی میر میدان بنیان آین مبحث را پیگیری کرد و امروزه ما با استفاده از دست نوشته های وی به نظرات وی در ارتباط معماری را بیان می کنیم :
مسئله نخست: تعریف معماری
هر رشته دانشگاهی بهصورت بنیادی باید براساس اهداف و نیازهای مشخصی شکل گیرد تا بتوان در طی آن متخصصان و افرادی را آموزش داد و تربیت کرد که بخشی از نیازهای جامعه را برآورده سازند.
عوامل گوناگونی در شکلگیری هدف یا اهداف آموزشی هر رشته مؤثر است که یکی از مهمترین آنها، نیازهای عینی و ملموس جامعه میباشد، به نحوی که میتوان اظهار داشت بسیاری از رشتههای دانشگاهی در دنیای معاصر براساس نیازهای موجود یا آتی جامعه شکل میگیرند یا توسعه مییابند.
گسترش روز افزون تقسیم کار و انواع فعالیتهای اجتماعی غالباً موجب ایجاد تخصصها، رشتهها و گرایشهای جدید دانشگاهی میشود که در زمینة معماری نیز چنین شده است واز چند سال پیش معماری از کارشناسی ارشد پیوسته به کارشناسی و کارشناس ارشد ناپیوسته با گرایشهای متفاوت تغییر یافته است وبه این ترتیب کسانی که در دورة کارشناسی ارشد در حوزة معماری فارغالتحصیل شوند، در زمینه یک گرایش تخصصی تحصیل خواهند کرد و از این لحاظ نسبت به گذشته پیشرفت قابل ملاحظهای حاصل شده است.
از حدود یک قرن پیش به تدریج حوزة وسیع و گستردة معماری ابتدا به سه حوزة معماری، عمران (راه و ساختمان) و شهرسازی (طراحی شهری و سپس برنامهریزی شهری) تقسیم شد و سپس این رشته به حوزههای دیگری مانند طراحی منظر، مرمت بناها، طراحی فضاهای مسکونی و غیره در حال تجزیه است و میتوان اظهار داشت که متناسب با گسترش تقسیم کار و فعالیتهای اجتماعی مربوط به انواع فضاهای معماری و شهری، تجزیة این رشته به رشتههای جدید دانشگاهی و حرفهای ادامه خواهد یافت.
...
معماری کهن تا امروز میر میدان
معماری در دنیای کهن بهعنوان حرفهای مطرح بود که از یک سو از فنیترین حوزههای مربوط به علوم ساختمانی تا هنریترین مباحث مربوط به زیباییشناسی، و از سوی دیگر از طراحی در مقیاس کوچک یک عنصر تأسیساتی مانند یک آبانبار یا پل کوچک یا اصطبل تا طراحی یک محله و یک شهر را دربر میگرفت و هر چند که در هر یک از حوزههای فوق افرادی صاحبنظر و حرفهایتر بودند و سلسلهمراتبی نیز بین معماران گوناگون وجود داشت، اما در مجموع همه فعالیتهای فوق در حوزة معماری قرار داشت. بیش از شش دهه است که از آموزش معماری به شکل امروز در دانشگاههای ایران سپری میشود اما هنوز روش یا روشهای کاملاً رضایتبخشی شکل نگرفته است و این نکته کمابیش در همة دانشکدههای معماری وجود دارد. در این نوشتار به صورتی ساده و کلی تلاش میشود که برخی از عواملی که موجب عدم شکلگیری روشهای، مناسب و رضایتبخش آموزشی شده است، مورد اشاره قرار گیرد
معمار مفهوم گرا : سید هادی میرمیران
همانطور که می دانید افراد زیادی در پیشرفت و اعتلای معماری ایران زمین در هر دوره ای سهیم بوده و خدمات فراوانی در پیشبرد افکار و عقاید جاری و ریشه دار مردم آن انجام داده اند. از نسل تأثیر گذار بعد از انقلاب می توان به مرحوم مهندس سید هادی میرمیران اشاره کرد.
نگاهی به آثار میر میدان
در آثار میرمیران نوعی ریشه های فرهنگی ایرانی با مضمونی جدید و نو دیده می شود که سعی در پیوند زدن آنها با یکدیگر، در نهایت ظرافت و دقت است وهویت ایرانی را با ره آوردهای خواسته وناخواستهء بیگانه عجین کرده و می توان گفت در آن موفق بوده است. بایدگفت که این ایده(مفهوم گرائیconceptualism) در بین دانشجویان حامیان زیادی دارد.
هادی میر میران متولد سال 1323 در قزوین است و سال 1347 فوقلیسانس معماری از دانشکده هنرهای زیبا گرفته و 1357 مسئول معماری ذوب آهن و سرپرست اداره ی مسکن اصفهان بود. حضور ارزشمند وی باعث توسعهی معماری شد. از سال 1367 مدیریت شرکت پارس را به عهده گرفت و توانست توجه افکار عمومی را جلب کند. او سالها مدرس معماری بود و از سال 1370 تا 1376 مدرس دانشکده های مختلف معماری بود.
مقاله مدال طلای اتحادیه بین المللی معماران برای معمار ژاپنی
مقاله مدال طلای اتحادیه بین المللی معماران برای معمار ژاپنی |
![]() |
دسته بندی | معماری |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 39 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 8 |
مقاله مدال طلای اتحادیه بین المللی معماران برای معمار ژاپنی
چکیده:
هیأت داوران مدال طلای UIA در سال 2005،تادو آندو معمار ژاپنی، را به عنوان برنده این مدال انتخاب کرد. مدال طلای UIA طی مراسمی که در 6 جولای، در استانبول و در جریان بیست و دومین کنگره UIA برگزار خواهد شد، به آندواعطا خواهد گردید.
مدال طلای اتحادیه بینالمللی معماران (UIA) جایزهای است که از سال 1984، هر سه سال یکبار، به معمار برگزیده هیأت داوران UIA اعطا میشود. هدف UIA از اعطای مستمر این جایزه در طی این سالها، بنیانگذاری جایزهای همارز جایزه نوبل، از نظر اعتبار، بوده است. این مدال، فارغ از هر نوع علایق ملی یا شخصی، به معمارانی اهدا میشود که در طول زندگی حرفهای خود گامهای مؤثری در راه انسانیت، جامعه و پیشرفت هنر معماری برداشتهاند.
برندگان پیشین مدال طلای UIA عبارتند از:
ـ حسن فتحی از مصر، در سال 1984
ـ Reima Pietila از فنلاند، در سال 1987
ـ Charles Correa از هند، در سال 1990
ـ فومیهیکو ماکی از ژاپن، در سال 1993
ـ رافائل مونئو از اسپانیا، در سال 1996
ـ Ricardo Legorreta Vilchis از مکزیک، در سال 1999
ـ رنزو پیانو از ایتالیا، در سال 2002
نگاه جهان به سبک معماری آندو
بیانیه هیأت داوران مدال طلای UIA در سال 2005 به شرح زیر است:
«تادائو آندوی جوان، در میانه دهه 70، با خانه های ردیفی شهری کوچک در iyoshi، اوزاکا، بطور مؤثر پا به عرصه معماری بینالملل گذاشت. او در این پروژه، از طریق ایجاد رابطهای کامل با محیط اطراف، یک جهان کوچک، یک فضای بینهایت ساده، خلاصه و باشکوه، خلق کرد و با استفاده از بتن مسلح اکسپوز، حساسیت و توجه ویژهای از خود نسبت به جزئیات و نیز کیفیات خاص ساختمانی نشان داد.